Sisällön tarjoaa Blogger.

Oleskelulupa

Muutama viikko taas heilahtanut ja olen kerennyt käydä jo lomalla Hanoissa, löytänyt kämpän mutta samalla perunut sen (ei uutta) ja viettänyt työpaikan virkistyspäivää Disneylandissa.


Le Linna du Rinses

Kämppätilanne on siis edelleen sama. Mutta muistaako joku kun kerroin että saapuessani maahan menin hetkellisesti evakkoon kahden kollegani asuntoon. Noh, voi olla että muutan tilalle kun toinen heistä lähtee takaisin Suomeen. Sormet ristiin, sillä olen aika kypsä jo tähän seilaamiseen.

Palataampa siihen edellisellä kerralla luvattuun oleskelulupa prösessiin. Siis tiedän että aihe itsessään kuulostaa kuivalta kuin heinä, mutta tässä on myös viihdyttäviä piirteitä. Toki myös heille, jotka joskus joutuvat Kiinan oleskelulupa asioita pohtimaan voivat toivonmukaan saada vinkkiä tästä itselleen.

Aluksi kerrottakoon, että tässä maassa rakastetaan lomakkeita. Niitä tulee täyttää jos minkämoiseen syyhyn. Pelkästään Kiinan viisumihakemus on 4-5 sivua. Lisäksi passikuvia tulee viljeltyä urakalla. Passin numeroni muistan jo unissani ja allekirjoitusta on tullut harjoiteltua kymmeniä kertoja. Kiinalla tarkoitan tässä yhteydessä nyt Manner-Kiinaa eli Hong Kong ja Macao eivät tähän kuulu. 

1. Viisumi

Aloitetaan ihan perusasioista. Suomalainen tarvitsee Kiinaan saapuakseen viisumin. Suomen passilla pääsee jo aika huoletta ympäri palloa, mutta Manner-Kiina on viisumin takana. Viisumityyppejä on erilaisia; Yksi turistille, toinen opiskelijalle ja jokunen työläiselle. Viisumityypistä riippuen, tarvitsee hakemuksen lisäksi esittää erinäisiä liitteitä, kuten lentovarauksia, kutsukirjeen tai hotellivarauksia. Itse saavuin maahan siis Z-viisumilla, eli minulla oli työnteko-oikeus. Tällä viisumilla tulee 30 päivän sisään hakea oleskelulupaa Kiinan Entry & Exit Bureausta eli maahantuloviranomaisilta. Työviisumia varten tarvitsee virallisen kutsukirjeen työnantajalta ja joskus jopa valmiin työsopimuksen, muuten ei työlupaa tipu. Viisumia hakeakseen täytyy matkustaa paikan päälle Kiinan suurlähetystöön Helsingin Kulosaareen toimittamaan hakemus. Olen myöhemmin ymmärtänyt että tämän voi ulkoistaa myös matkatoimiston hoidettavaksi, mutta itselläni oli Helsingissä koulutus samalla viikolla, niin hoidin viisumin samalla kerralla.




2. Oleskelulupa -paperisota

Sitten itse asiaan. Kun maahan on saavuttu ja vähän säikähdetty niin aletaan lappusotaan. Prosessi lähtee käyntiin noin viiden eri lomakkeen täyttämisellä, jossa kaikissa kysytään tismalleen samat tiedot (kuka olet, mistä tulet, missä asut, mitä teet Kiinassa). Ne passikuvat, joiden liiallista määrää kirosin Helsingin rautatieaseman valokuvaamossa tulevat käyttöön, kun joka lomakkeeseen täytyy liimata yksi. Näiden liimattujen lisäksi täytyy antaa vielä kaksi ylimääräistä, jonka syytä kukaan ei tiedä. Liitteeksi lupahakemuksiin tarvitaan kopio passin nimiösivusta sekä viisumisivusta ja poliisilaitokselta saatu väliaikaisen osoitteen rekisteröintilomake. 


3. Terveystarkastus

Nyt päästään koekaniini osioon. Sain vähän osviittaa, että nyt koittaa se kummallisin osuus eli kollegani sanoin "hieman Orwellilais -henkinen" terveystarkastus. Päräytin taksilla tunnin matkan toiselle puolelle kaupunkia tarkastuttamaan terveyteni oleskelulupaa varten. Kerrottakoon, etten oikeastaan koskaan ole ollut sen kummoisemmassa tarkastuksessa työhön liittyen. Kuten muissakin virastoissa, täälläkin tarvitaan liitteiksi passin kopiot, kolme valokuvaa, esitäytetty kyselylomake sekä tukku rahoja. Asiointi tapahtuu perinteiseen Kiinalaiseen tapaan; Yhdellä luukulla lomakkeet vastaan, toisella allekirjoitus, kolmannella varmistetaan vielä ettet varmasti ole raskaana ja neljännellä maksu. Seuraavaksi paino ja pituus kaikki kamppeet päällä (enkä siltikään yltänyt 160cm). Seuraavaksi ohjataan pukuhuoneeseen, käteen isketään vohvelikangas takki ja topakat ohjeet; "You topless, this on, can keep pants". Okeeei.

Takki päälle, housut sai jättää jalkaan ja muiden hämmentyneiden ulkomaalaisten kanssa odotushuoneeseen. Porukalla kuljettiin huoneesta toiseen sievässä jonossa. Tarkastukseen kuului kuusi osiota; Verenpaineen mittaus & sydänkäyrä, keuhkoröntgen, sisäelin ultra, näöntarkastus ja verikoe. Sisäelimet ja kohtu ultrattiin hartaudella. Tällä hetkellä viranomaiset tietävät sisäelinteni tilasta sekä hedelmällisyydestäni enemmän kuin minä itse. Näöntarkastuksen teki topakka nainen, joka aloitti heti pienimmistä E -kirjaimista. Väärinhän ne meni ja tulos tuli sen pohjalta. Verta ottamassa oli kaksi hoitajaa, jotka samoilla hanskoilla ottivat verta, näpräsivät puhelinta sekä sorkkivat työvälineitä. Noh, tärkeintä että neula oli puhdas. Testielukalla oli tässä vaiheessa hieman tirkistelty ja tökitty olo. Homma valmiiksi, vaatteet päälle ja vielä kuittausten kanssa ulos. Tuloksia odotin noin viikon ja ne lähetettiin suoraan työpaikalle. Normaalin paperit sain tuomioksi.





4. Entry &  Exit Bureau

Seuraavaksi oli vuorossa aikaisemmin mainitsemani vierailu Entry& Exit Bureaussa. Byrooseen ei noin vain lompsita, vaan sinne varataan aika ja sinua avustava viranomainen. Minun tuli tavata Ms. Wang hyvin pömpöösin ja mahtipontisen rakennuksen aulassa. Tästä kunniasta, että minulla on saattaja, joka ohjaa minua luukulta ja lomakkeelta toiselle puolen tunnin ajan, saa pulittaa melkoisen Service Feen eli 800 rempulaa (n.100€). Vaikkakin Ms. Wang oli erittäin ystävällinen ja mukava rouva. Passi jää hakemuksineen virastoon ja sieltä saa mukaansa lapun, joka käy matkustusasiakirjana maan sisällä kuljettaessa. Ulkomaille ei sillä luonnollisesti ole asiaa. Minulle luvattiin toimittaa valmis passi työpaikalle asti, ja toimituksen yhteydessä maksoin 400rmb itse oleskeluluvasta. Heille, jotka noutavat valmiin ole-luvan suoraan virastosta, on about elintärkeää, että The Keltainen maksukuitti pysyy tallessa! Passi noudetaan sitä vastaan. Oleskeluluvalla voi mennä ja tulla maasta miten huvittaa, rajoituksia liikkumisten lukumäärälle ei ole.




Koko prosessi voi viedä kuukauden päivät, joten ihan ensimmäisenä ei kannata alkaa suunnittelemaan ulkomaan reissua. Ellei ole multi-entry visaa, jota minulla ei ollut. Itsellä meni hilikulle, sillä sain passini takaisin kaksi päivää ennen Hanoin reissua. Mutta se riitti ja lähdin orastavaa kulttuurishokkia pakoon "tuttuun ja turvalliseen" Vietnamiin.


2 kommenttia

  1. Aika hurjat tutkimukset! Mitäköhän etsivät? Onneksi täällä Singaporessa piti vain käväistä virastossa pyörähtämässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuli kyllä itsekin arvottua pari kertaa, että mille listalle sitä nyt joutuu... Toisaalta kuulin myös että joiltain on tarkastuksen yhteydessä löytynyt jokin sairaus, mikä ei muuten olis käynyt ilmi. Että puolensa ja puolensa.

      Poista