Sisällön tarjoaa Blogger.

The Great Wall of China




Ni hao!

Laiskan kirjoitustauon jälkeen on aika palata viime viikonlopun tunnelmiin, jolloin matkustin kaverin kanssa Pekingiin tarkoituksena nähdä nyt ihka livenä paljon puhuttu Kiinan muuri. Plus toki muut perinteiset Pekingin turistikohteet. Skippaan jo itseasiassa tässä kohtaa Pekingin ja keskityn kokonaan muuriin, sillä itse kaupungista en lopulta ollut kovin innostunut. Paitsi meidän viiden tähden Park Hyatt hotellista, josta lisää myöhemmin (kunhan vähän elvistelen..)


Täytyy myöntää että lähdin aika köyhin odotuksin liikenteeseen. Runsas matkustaminen on aiheuttanut sellaisen ensimmäisen maailman(luokan) ongelman että harvoin enää vaikutun sen suuremmin mistään. Kaikki temppelit ja kivikasat on jo nähty, mitäpä uutta nuissa nyt olisi. Muuri nyt sattuu olemaan sillä ämpärilistalla, mitä Kiinaan tullessa on käytävä läpi. 


Oh ja kuinka väärässä olinkaan! On vaikea selittää tekstillä sitä tunnetta, kun on tarponut puolisen tuntia ylöspäin, nähnyt vilaisuja muurin reunasta ja lopulta seisoo sen päällä. Se hetki kun näkee, kuinka pitkälle muuri jatkuu ja kuinka korkeilla rinteillä se kulkee. Hiljaiseksi ja nöyräksi vetää, sen voin kertoa. Paras ratkaisu oli se, kun päätimme omatoimisesti lähteä muurin kunnostamattomalle osuudelle. Käytännössä missään ei ollu kieltokylttiä, joten kiipesimme vartiotornista polulle, joka vei muurin villiintyneelle osuudelle. Tämä oli ihan loistava ratkaisu, sillä saimme olla lähes koko reitin keskenämme. Vain muutamia yksittäisiä vaeltajia tuli reitillä vastaan. Muuri on tältä osuudelta rehevöitynyt ja osittain romahtanut. Sitä pystyy kuitenkin kulkemaan pitkänkin matkan eteenpäin. 







Muurille pääsee useammasta eri aloitus kohdasta. Badaling on ehdottomasti suosituin sillä sieltä aloittaa noin 3/4 kaikista turisteista. Me valitsimme Mutiaynun, joka onkin vaatimattomasti toiseksi suosituin aloitus. Huhut kuitenkin kertoivat, että turistien määrä olisi mikään kovin vallaton, sillä kaksi viikkoa aikaisemmin ollut Golden Week (Kiinan kansallispäivä + kuluva viikko) on vetänyt jo suurimman osan porukasta. 

Muurille on monta reittiä Pekingistä. Voi ostaa kiertomatkan, johon yleensä kuuluu nouto hotellilta, aloitus valitsemastaan muurin kohdasta, päivä kiertelyä oppaan kanssa ja kotiinkuljetus. Voi myös huitoa Pekingistä taksin itselleen, jolloin kuskin kanssa neuvotellaan hinta ja se kuinka kauan hän odottelee perillä parkissa. Hinta-arviot ovat netin mukaan noin 500 - 800 rmb. Halusimme lopulta päästä helpolla, joten buukkasin meille kuskin päiväksi, hintaan 850 rmb. Hintaan kuului nouto hotellilta, 8h aikaa muurilla (ei opasta) ja vienti takaisin hotellille. Meidän reipas ja nauravainen kuski hoiti meille vielä lipun oston (noin 60rmb), joten homma hoitui mainiosti. 

Kiinan muurista voi lukea sivutolkulla tekstiä ja kuvia voi katsoa tuhansittain. Kiinan muuri on kuitenkin sellainen, joka täytyy kokea tajutakseen sen vaikuttavuuden. Edelleen olo on epätodellinen ja muurilla seisoskelu ylhäisessä yksinäisyydessään saa olon mitättömäksi sittiäiseksi. On vaikea käsittää, kuinka aikoinaan on muuri on saatu pystyyn vuorien rinteille kantamalla yksi kivi kerrallaan ylös. Toki rakentamisen yhteydessä heitti henkensä arviolta miljoona kiinalaista. 

En aio paasata muurin historiasta sen kummemmin, sen kertoo noin satatuhatta eri sivua interwebissä. Muutaman hupi faktan aion lisätä, sillä muuri alkoi kiehtoa minua suunnattomasti kun patsastelimme keskenään kivien päällä, jotka olivat satoja vuosia vanhoja.

  • Vesikourut muurille on rakennettu siten, että valuva vesi laskeutuu Kiinan puolelle. Tällä estettiin se, ettei kasvusto alkanut kasvamaan muurille, jota pitkin viholliset olisivat voineet kiivetä. Kyllä nää on kaikkea ajatelleet!

  • Tutkijoilla kesti pitkään selvittää, miten kiinalaisten käyttämä laasti on saatu niin kestäväksi, että se pitää tänäkin päivänä kiviä yhdessä. Vastaus; riisi. Tulkinnasta riippuen on käytetty ilmaisua "sticky rice" tai "rice powder" mutta yhtälailla nokkelaa. Kaikkeen se riisi taipuukin.

  • Kiinan muuri ei näy avaruuteen. Piste. Sen vaikuttavuutta se ei latista millään tavalla, mutta tämä huhu pyörii edelleen villisti blogeissa. 

  • Iso osa muurista on jo tuhoutunut tai kulunut pois. Turisteille suunnatut muurinpätkät ovat viimeisen päälle restauroitu ja siloteltu, mutta mikäli mahdollista, kannattaa pyrkiä käymään myös kunnostamattomilla osuuksilla. Ne ovat minulle kiehtovinta osaa The Muurista. 

Vielä loppukaneettina lausahdus lontooksi, joka kuvaa kokemustani täydellisesti;
They don't call it great for nothing.


8 kommenttia

  1. Kiinan muuri teki muhunkin kyllä lähtemättömän vaikutuksen. Se on mulle niitä paikkoja, jotka on niin vaikuttavia että iho menee kananlihalle ja tulee reissuonnenkyyneleet silmiin. Mä tykkään kyllä myös Pekingistä tosi paljon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis eikö ole mahtava, miten joku paikka voikin saada niin suuria tunteita aikaan! Pekingiin täytyy kyllä tehdä uusi keikka ja tutustua siihen paremmin. Nyt meillä oli niin vähän aikaa että mentiin kieltämättä vähän hutasemalla läpi.

      Poista
  2. Hei! Upeita kuvia ja hyviä vinkkejä! Aina olen halunnut käydä Kiinan muurilla, vielä se on käymättä. Ehkä joskus.... Mukavaa tiistai-iltaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia Päivi :) Kyllä erittäin lämmin suositus, nämä ovat näitä kerran elämässä juttuja, joita täytyy kokea!

      Poista
  3. Wow, tuo tosiaan olisi sellainen mitä Kiinasta haluaisin nähdä! Pitää joskus yrittää edes saada lennot pidemmällä layoverilla sitä kautta ✌😅 ihania kuvia ja varmasti teki niin suuren vaikutuksen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Menee täysillä top kolmoseen kaikista kokemuksista. Tuollainen layover -matkasuunnitelma ei kuulosta yhtään hullummalta idealta! Siinä joutaisi hyvin näkemään muurin ja vielä Pekingiä :)

      Poista
  4. Toi on kyllä paikka, jonne on joskus päästävä!�� Hienoja kuvia ja hauskoja faktoja hehe.

    VastaaPoista
  5. Minä taisin käydä muurilla liian aikaisin. Tarkoitan siis, että olin silloin vielä niin kokematon matkailija, etten ole osannut oikein arvostaa mitään niin vaikuttavaa. Se olisi takuulla minulle erilainen kokemus nyt, mutta en tiedä, onko järkeä matkustaa sinne toista kertaa. Onneksi maailma on täynnä kaikkia ihanai kivikasoja. Minä rakastan niitä. :)

    VastaaPoista