Sisällön tarjoaa Blogger.

nĭ hăo, xièxie!
Huh! Kaksi viikkoa takana asukasluvultaan maailman suurilukuisimmassa kaupungissa ja pikkuhiljaa säätämisen sumu alkaa väljetä. Ensimmäiset kommervenkit ovat aika pitkässä muodossa, joten bare with me. 

Ylläoleva terve ja kiitoksia käsittää tällä hetkellä aikalailla minun kiinan sanavaraston. Eli Shanghaihin olen selvinnyt mutta en ole vielä selvinnyt Shanghaista. Tai oikeastaan Kiinan lain kiemuroista ja paperi byrokratiasta. Palataan siihen vielä myöhemmin.

Miten oikeastaan sitten päädyin Kiinaan? No lyhyesti sanottuna sain töitä Suomen pääkonsulaatista ja tämä on tilaisuus, joka on vain koettava. Itse lopullisen varmuuden paikan saannista ja lähtöpäivän väliin jäi noin kaksi viikkoa aikaa käytännön järjestelyille, joten hyvin äkihkö lähtö tuli alle.

Tämän kahden viikona aikan olin muun muassa järjestänyt itselleni
vuokrahuoneen  soluasunnosta valmiiksi, sillä ajattelin että se olisi yksinkertaisin tapa saapua ja saisin ikäänkuin pehmeän laskun. Kaikkea vielä. Kun avasin oven, huone oli verrattavissa pitkälti komeroon ja joka tuntui jääkaappipakastimelta. Veto kävi siihen malliin että tuntui kuin parvekkeella olisi maannut kuulaassa syyssäässä. Shanghaissa on siis ihan aito talvi, jolloin kylmä menee täysillä luihin ja ytimiin. Lisäksi asunnoissa ei sen kummemmin lämmitystä tai eristystä ole, joten tuloksena saattaa olla se että toppatakki päällä istutaan sisällä.En saanut edes mun monsteri matkalaukkua kokonaan aukaistua tuossa huoneessa. Yritin optimistisesti tsempata ja pistää päikkäreille ajatellen "ei tää nyt nii paha ees oo", mutta tuulen tuivertaessa villakerraston läpi päädyin pakkaamaan kamppeeni ja tuumaamaan tack och adjö. Ilmoitin kämpän vuokraisännälle että sori, tää ei nyt vaan toimi ja hyppäsin taksiin. Onneksi tulevat kollegani suostuivat ottamaan minut evakkoon. 

Muutamaa päivää myöhemmin löysin itselleni pikkuyksiön noin puolen tunnin metromatkan päästä työpaikasta. Kämppä oli tosi symppis ja tällä kertaa ihan yksiö ilman huonekaveteita. Tämä on siis oikeastaan huoneistohotelli, kuten kuvasta huomaa, mutta se käy minulle. Täällä sentään on lämmitys, ai että!Pääsin kotiutumaan ja seuraavana päivänä oli vuorossa uusi reissu poliisilaitokselle. Päästään siis pikkuhiljaa sisälle aiheeseen byrokratia. Kiinassa on sellainen mielenkiintoinen sääntö että ulkomaalaisen tulee rekisteröityä poliisille 24 tunnin sisään maahan saapumisesta. Hotellit hoitavat tämän asiakkaan puolesta, mutta jos kortteeraa jossain muualla, on rekisteröinti tehtävä itse. Tämän tein kyllä saapuessani maahan, mutta toki tämä prosessi täytyy toistaa kun muuttaa uudelle alueelle.

Kysyvä ei tieltä eksy kun lähtee vieraassa kaupungissa laitosta etsimään. Pyörin kartan kanssa ympyrää pari tuntia ja kolmen eri hutin jälkeen päädyin kysymään neuvoa poliisin näköiseltä kaverilta. Ei hän poliisi lopulta ollut mutta vartija setä kuitenkin jonka kanssa näppärästi translation ohjelmalla juteltiin. Kuin tilauksesta sattumoisin paikalle pysähtyi poliisiauto ja kumma kyllä toinen setistä puhui englantia. "Joo ei mitään, kyllä me sut laitokselle heitetään".

Ei suoranaisesti ole ideaalitilanne joutua poliisin kyytiin Kiinassa, mutta puolen tunnin kunniakierroksen jälkeen päästiin oikealle laitokselle. Laput, passit, kopiot ja muut lomakkeet tiskiin ja nöyränä odottamaan. No eihän sekään Strömssöläisittäin menny. Kävi ilmi, että rakennukseen, johon olin juuri tehnyt 2kk vuokrasopimuksen, ei saa majoittaa ulkomaalaisia. Poliisitäti ilmoitti topakasti: "You need to leave immediately." Minä ".......". Kukaan ei luonnollisesti tiennyt tätä asiaa ennen kuin nimi oli vuokrasopparissa. Asia lopulta sovittiin respassa niin, että yritän pikaisesti etsiä uutta asuntoa.  

Sellaista irtolaisen elämää tällä hetkellä. Vielä tähän asti kieli poskella osannut suhtautua tapahtumiin. Mites teillä?

17 kommenttia

 1. Hah, ihan pakko jäädä seuraamaan tulevia käänteitä - nauroin siis melkeinpä ääneen. :) (Sori siitä! Kyllä kaikki varmasti järjestyy.) Mietin, että aika lentävä lähtö tosiaan huitaista Kiinaan asumaan 2 viikon varoajalla. Suomessakaan se ei todennäköisesti sujuisi kovin iisisti, koska vaatiihan muutto aina kaikenlaista. Varsinkin sitten Kiinassa, voin kuvitella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta on hienoa jos tekstistä saa viihdettä irti, joten aina saa nauraa :D Minusta nimittäin tuntuu että nämä kummallisuudet ei lopu tähän.

   Poista
 2. Onnea mielenkiintoisesta työpaikasta ja mahtavasta asuinpaikasta! Minäkin olen asunut Shanghaissa aikoinaan vuonna 2012, ihana paikka! Tai no, mä oon ihastunut melkein joka kaupunkiin Kiinassa, että ehkä olen puolueellinen :D Jään mielenkiinnolla seuraamaan tarinoitasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitos :) Minulla taitaa olla samanlainen puolueellinen suhtautuminen Vietnamiin, mutta eiköhän Kiinanki kanssa päästä voiton puolelle!

   Poista
 3. Mielenkiintoista luettavaa - ja kivan näköinen asunto!
  Itse olen käynyt vaan Pekingissä ja Shenzhenissä ja vaan turistina, mutta voisin kuvitella, että Kiinasta "selviäminen" on vähän isompi haaste kuin vaikka Eurooppa tai Pohjois-Amerikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu kyllä haasteita ja kummallisuuksia tulee varmasti vielä vastaan! Pekingissä täytyy kyllä ehdottomasti käydä ja toki listalla on paljon muutakin, täällä kun nyt kerran ollaan :)

   Poista
 4. Tsemppiä sinne! Varmasti aikamoinen kulttuurishokki koko maa! Mutta sentään hyviäkin kokemuksia on vielä tulossa, alussa aina hankalaa... Toivottavasti löytyy kiva ja laillinen koti.:-)

  VastaaPoista
 5. Ei tietenkään saisi nauraa, mutta kyllä kieltämättä vähän hymyilyttää kun kuvittelee sut pyörimässä ja etsimässä poliisiasemaa, johon sitten saat kyydin poliisiautolla.

  Omat kokemukseni Kiinasta rajoittuvat kymmeneen päivään, mutta kyllä siinä jo pääsi hyvin kärryille siitä, kuinka erilainen paikka Kiina on - ihan oikeastaan kaikessa.

  Jään seurailemaan millaisia kommelluksia pääset vielä kokemaan. (Sorry siitä) :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina saa nauraa :D Jos näistä jutuista saa viihdettä irti, niin aina parempi! Mun kiinan kielen opettaja kiteytti tämän Kiinan erilaisuuden aika hyvin; Kun ollaan maailman toisella puolella, kaikki ajatellaan ja tehdään päin vastoin kuin meillä. Ja tämä on kyllä tullut huomattua :)

   Poista
 6. Voi ei, siellä on ollut säpinää. :D jään mielenkiinnolla odottamaan lisää juttuja Kiinasta!työpaikkakin kuulostaa todella mielenkiintoiselta.

  VastaaPoista
 7. Nyt alkoi kyllä stoori sen verran vauhdikkaasti, että tahdon kuulla lisää! :D Toivottavasti kämppäasiat saadaan kuntoon ja muutenkin askellus muuttuu kevymmäksi. Mutta huikeat tarinat saat kyllä kerrottaviksi näistä vastoinkäymisistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän näissä kommelluksissa onneksi on positiivista, että kyllä näistä tarinaa riittää! Ja lisää on varmasti vastassa :)

   Poista
 8. No nyt alkoi seikkailu. Jotenkin olisin suonut, että pakastimen jälkeen olisit saanut asunnon, johon olisit voinut jäädä. Sehän näytti oikein viihtyisältäkin. Varmasti kiinnostava duunipaikka ja hieno mahdollisuus tutustua uuteen kulttuuriin. Onnea matkaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia :) Töissä on kyllä huippua ja onneksi asuntoja täällä on runsaasti, pitää vaan löytää se helemi itelle!

   Poista
 9. No olipahan seikkailu. Ja aika erikoinen sääntö, varsinkin jossei edes vuokra-isäntä tiennyt asiasta. Tsemppiä jatkoon! Jään jännityksellä odottamaan mitä muuta mielenkiintoista siellä tapahtuu, ja miten siellä menee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Paula :) Tässä kyseisessä rakennuksessa ongelmana oli se, että tämä on sen verran uusi, ettei ulkomaalaisten majoittamiseen tarkoitettuja lupia ole vielä saatu. Mutta kieltämättä tätä on ihmetelleet myös paikallisen kollegani - kuulemma näin ei ole koskaan sattunut aikaisemmin.

   Poista