Sisällön tarjoaa Blogger.

Ristiriitainen, mutta koukuttava Ubud

Ubud oli meidän ensimmäinen kohde Balin reissulla. Kaikista vaihtoehdoista Balilla Ubud tuntui rauhallisimmalta sekä myös vehreimmältä.Tarkoituksena Ubudissa oli lähinnä hengailla, mutta aktiviteetteihin suunniteltiin ainakin Tegallalangin riisipellot, jotka kävinkin läpi aikaisemmassa postauksessa. Ensimmäiset kolme päivää mentiin aika pitkälti sillä hengailu asteella, sillä vesisade yllätti kaikkina päivinä. Ei se mittään, onneksi on allas jossa liplatella, satoi tai ei ja meidän mökki oli myös mukava.Meidän majapaikka oli noin 3km Ubudin keskustassa, jossa käytiin muutamaan otteeseen jalkapatikalla tai mopedilla kääntymässä. Siellä ne kaikki muutkin ihmiset näemmä oli sillä porukkaa oli kuin pipoa. Ubudiin väenpaljous alkoi aika pitkälti kertyä Eat, Pray, Love elokuvan jäljiltä (jota en itse ole edes katsonut) ja paikasta on tehty todella Ultra Spiritual RawVegan Paradise.


Kävin esimerkiksi paljon kehutussa Alchemy Cafe:ssa banoffee piirakan perässä, mutta käynti osoittautui huvittuneeksi silmien pyörittelyksi. Paikka on siis raaka- ja vegaaniruokaan erikoistunut kuppila, joka on niittänyt suurta suosiota hipstereiden joukossa. Jengillä oli suuria vaikeuksia päästä syömään, kun piti ensin pohtia, mikä juoma näyttäs nyt kaikilta näteimmältä instassa tän smoothiebowlin kaa? Yhdellä perheellä meni vartti että pääsivät syömään kuvaussession jälkeen.


Ubud kiehtoo, koukuttaa, ärsyttää ja hämmentää minua. Vaikkakin yleisfiilis jäi positiivisen puolelle, niin silti käteen jäi myös päälle liimattu teennäinen Ultra Spiritual meininki. On kofeiinitonta kahvilaa, gluteinitonta leipää, vegaaniruokaa, raakaruokaa, hengellistä ruokaa ja namaste jne.  Lisäksi löyty perus joogaa, ilmajoogaa, kilpajoogaa, hotyogaa, mutta beer joogaa en löytänyt. Lisäksi tarjolla oli yksilöllistä hengellistä valmennusta tarjoushintaan 120€/ tunti. Että namaste vaan. Minun hengellinen puoli on ehkä heikko, olen notkea kuin näkkileipä ja ruuassani tykkään eläimistä (sori siitä), joten kaikki tämä ylenpalttinen pöhina oli vähän liikaa. Se mikä minua siis tässä erityisesti rassaa on se, että tämmöinen meininki ampuu niin kauas autenttisuudesta. Blogeissa kehutaan kovasti juuri Ubudin ilmapiiriä; Minulle se tosin tuntui kovin teennäiseltä. Mutta silti, kaikesta rantista huolimatta jotain koukuttavaa tässä paikassa on. Niinkin koukuttavaa, että palasin sinne takaisin loppulomaksi pienen Canggussa vietetyn mutkan jälkeen. God dammit woman, päätä jo tykkäätkö vai et.
Ubud tarjoaa kyllä runsaasti vaihtoehtoja syömiseen ja ajanviettoon. Riisipellot mainitsin jo ja esimerkiksi vaellusreitti Campuhan Ridge Walk alkaa noin kilometrin päästä keskustasta (postauksen ensimäinen kuva onkin sieltä). Pieniä somia kahviloita löytyy mutkaisilta sivukujilta, paikallista äitien tekemää balilaista ruokaa löytyy kun tohtii kysyä. Näistä paikoista lisää myöhemmin. Suosittelisin kuitenkin majapaikan varaamaan matkan päästä Ubudin keskustasta, meteli on päivisin ja iltaisin aika huumaava skoottereineen päivineen.


Eli lopeta se lärpätys, mitä siis oikeastaan jäi käteen:


 • Ubudia ympäröivä luonto ja ympäristö on käsittämättömän kaunista. Keskusta tarjoaa ne kahvit ja tuliaiset, mutta muuten kannattaa keskittyä ympäröivään luontoon. 

 • Koukuttavaa tästä tekee helppous ja hedonistisuus;Ubudissa on kaikille kaikkea. Ei se pilalla ole, riippuu vain mitä etsit.

 • Jos jättää sikseen kaiken turistipöhinän, balilaiset itse ovat käsittämättömän ystävällistä väkeä. Auttamisen tahto on aitoa ja he aidosti haluavat sinun viihtyvän. 

 • Bali Dream resort oli 6/5 - Stay tuned for scenes from the next posting
* Elä suutu. Tämä postaus on kirjoitettu yhteistyössä sarkasmin kanssa. Laita kieli poskeen ja lukaise. 

19 kommenttia

 1. Osuvasti kirjoitettu! Kirjoittelin juuri itsekin useamman postauksen verran Ubudista. Viihdyin siellä viikon, tykkäsin paikasta kaikkine puolineen. Kieltämättä tuo vegerawspiritual-meininki menee yli mutta yritin olla välittämättä ja nautin siitä itselle sopivina annoksina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääpä käydä nekin lukemassa :) Näinhän se on että jos osaa jättää sivuun tuon ylimääräisen "pöhinän", niin kyllä Ubudissa viihtyy.

   Poista
 2. Mä oon mennyt jotenkin ihan sekaisin kaikissa Balin mahdollisissa kohteissa, enkä enää muista, onko se Ubud jota kaikki aina kilvan kehuu, vai sitten Gili vai mitä kaikki olikaan. :D Mutta voin kyllä kuvitella, että saattaisin jonkin verran samaistua tähän ristiriitaiseen fiilikseen. Jos kaikki ympärillä olevat turistit henkisi sellaista Eat, Pray, Love -hekumaa, se alkaisi kyllä jurppia. En kestä kaupallistettua, teennäistä "länkkärit löytävät itsensä Kaakkois-Aasiasta" -hengellisyyttä. Mutta Ubudissa kävisin kyllä jo ihan pelkästään noiden riisipeltojen takia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, taitaa molemmat olla suosittuja, mutta mää kyllä luulen että se on tää Ubud mitä kilpaa kehutaan :D Mutta totta Ubudista onneksi löytyy myös tuota peltoa ja viidakkoa mitä ihailla, ne on kyllä näkemisen arvosia!

   Poista
  2. Haha, ihanasti Sonja todettu Ubudin ja Gilien suhteen. :'D Molemmat on kyllä ihania.

   Poista
 3. Mä rakastuin ubudin vihreyteen, kauniiseen luontoon, temppeleihin ja rentoihin hetkiin uima-altaalla luonnon helmassa, ja jopa siihen hipsterimeininkiin :D haaveilen jatkuvasti paluusta väljemmällä aikataululla. Silti sain kyllä sun ajatuksesta kiinni, mitä tarkoitit sillä että ajoittain ärsytti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo siis itekki tykkäsin nimenomaan luonnosta ja vehreydestä ja resortti oli kans ihan parhaimmistoa! Ja jos osaa suodattaa tuon ultraspiritual "pöhinän", niin Ubud on ihan viihdyttävä :)

   Poista
 4. Samat fiilikset täälläkin - kiehtoo, koukuttaa, hämmentää ja ärsyttää. Ultra Spiritual meininki on kyllä hyvin läsnä Ubudissa, tuntuu että kaikki olisi siellä etsimässä itseään. :D Mutta kyllä se Ubud on silti todella ihana paikka vaikka pärjäänkin ilman gluteenitonta leipää ja joogatunteja. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Namaste to that! :D Juu kyllä oikein hyvin viihtyi kun jätti nämä edellämainitut vähän vähemmälle huomiolle.

   Poista
 5. Olin viime vuonna Balilla kuukauden ja suurimman osan ajasta Ubudissa. En osannut ärsyyntyä tuosta ns. Ultra Spiritual -meiningistä, kun en hakeutunut niihin hipstereiden valtaamiin vegaanipaikkoihin, vaan menin sellaisiin paikkoihin, joihin halusin mennä: yhtenä iltana kuunneltiin livenä jazzia, toisena ihailtiin kattobaarissa balilaista maalaismaisemaa ja kolmantena illallistettiin riisipeltojen keskelle. Tykkäsin Ubudissa eritoten sen monipuolisuudesta: sieltä saa tarvittaessa terveellisiä ja länsimaisia ruokavaihtoehtoja, erinomaista kahvia (aina iso plussa!), vilskettä keskustassa, mutta rauhaa hieman syrjässä. Ubud on mielestäni aivan loistava paikka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se matkailussa onki mahtavaa että jokaiselle löytyy ne omat suosikkikohteet :) Itselle Ubudissa suosikiksi nousi vehreys ja riisipellot, eteenkin iltaisin kun pimeän tulleen sirkat yltyi sirittämään. Balilainen kahvi ansaitsee kyllä kans erityismaininnan!

   Poista
 6. Ihanaa, että kirjoitat fiiliksistäsi rehellisesti. Aika samanlaiset tunnelmat minulle Ubudista jäi. Pääkatu on aikamoinen turistihelvetti, mutta onneksi ei pelkkää itua vaan myös kunnon mojitoja. Uskon, että olin liian lyhyen aikaa päästäkseni kaupunkiin mitenkään sisälle. Luonto oli kaunista, mutta en onnistunut löytämään edes THE riisipeltoja, niitä kaikkein instagrammable, you know. :D Mutta villa omalla uima-altaalla oli kiva. Ihan jo sen takia voisin mennä uudelleen. Toisaalta sitä ei olisi ikinä pitänyt ottaa: sen jälkeen pitäisi aina olla oma villa ja oma uima-allas. Se ei vain aina onnistu satasella, kuten off seasonina Ubudissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo oma villa ja pool on muuten paha, mulle kävi kans ettei seuraavassa kohteessa olo tuntunu oikeen miltään :D Ubud kyllä vaati vähän aikaa, että meininkiin tottui. Ja pelkästään luonnon (ja niiden riisipeltojen) takia sinne vois mennä kyllä takaskin.

   Poista
 7. Mukavaa, että kirjoitit totuudenmukaisesti. Ubudin hypetys saa minut näkemään punaista. Me vierailimme siellä kolmisen vuotta sitten ja hetken touhua katsottuamme, totesimme, että ei meidän paikka.

  En viitsinyt edes koko paikasta kirjoittaa, kun se tuntuu olevan monelle paratiisi maan päällä. Ei siinä mitään, ihmiset tykkää eri asioista. Itseeni ei vaan kolahtanut. Saaren keskiosassa oleva Munduk sen sijaan oli vallan viehättävä paikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah, Mundukissa ei tullutkaan käytyä. Balille varmasti palaan joku päivä vielä takaisin, joten täytyy ottaa seuraavaksi kohteeksi :)

   Poista
 8. Ubud on hieman ristiriitainen paikka, ja varmasti on paljon myös omasta asenteesta kiinni mitä sieltä löytää ja miten paikan kokee. Itse pidin Ubudista hurjasti ensimmäisellä kerralla, kun yövyin kaukana hälinäkaduista homestayssä ja kävin joka päivä Yoga Barnissa tunneilla. Toisella kerralla yövyin perushotellissa pääkaduilla ja tunsin itseni jotenkin levottomaksi. Halusinkin silloin vain pian takaisin Cangguun. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasin, että Ubudista puhuttaessa onkin hyvä erottaa se keskikaupungin hälinä ja avara luonto. Nehän ovat kaksi eri maailmaa ja itekkin viihdyin siellä pellon puolella ja pienissä äitien pitämissä kuppiloissa :)

   Poista
 9. Mielenkiintoista! Ihana lukea rehellistä tekstiä. Olin saanut tästä paikasta ihan toisenlaisen kuvan muiden kirjoituksista. Hyvin ymmärrän tuon keinotekoisuuden ilmapiirin, ja miten eletään elämää instan kautta, niitä täydellisiä kulhokuvia ottaen, ei helvetti. :-D
  Olin kovasti jo lähdössä tänä talvena viettämään talvea Balilla, mutta sitten elämä heittikin jotain ihan uutta ja ihmeellistä kehiin.
  Luulen, että ihan hirveästi en menettänyt, kun tämä paikka jäi nyt näkemättä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä en ole oikein löytänyt tekstejä, jossa kritisoitaisiin Ububia millään lailla. Mutta näistä kommenteista huomaa että jokunen muukin näyttää olevan samoilla linjoilla. Toki Ubud on alueena tosi laaja, että rauhalista ja autenttista ympäristöäkin löytyy :) Tuo ultraspirituaalinen hifistely keskittyy suurilta osin juuri keskustaan.

   Poista